ברכת "שהחיינו" חקלאית // יערה ריס
(יערה היא מתנדבת בגיל תיכון מרחובות, מתוכנית המנהיגות זייד)
כשהגענו לערבה, ישבנו לשיחה עם חקלאים מהיישובים עין יהב וחצבה. הם שיתפו אותנו בקשיים שכרוכים בתעסוקה בענף החקלאי ובין היתר בקושי להתחרות במחירים של תוצרת מיובאת שמציפה את השוק. בשיחה איתם הבנתי פעם ראשונה איזה חשיבות עצומה יש לשימור החקלאות בארץ. לפני כן לא יצא לי להקדיש לכך הרבה מחשבה, אבל הבנתי שקיים תרחיש לא בלתי מציאותי, שגם היינו די קרובים אליו בתחילת שנה, כאשר נתיבי סחר ימיים הושבתו בגלל תקיפות של החות’ים בים האדום, נוסף לסכנה ממשית של מצור ימי מצפון בשל המלחמה עם חיזבאללה. כאשר קיים חשש שמדינת ישראל עלולה להיות מנותקת מנתיבי סחר ימי, אנחנו צריכים להיות מסוגלים להחזיק חקלאות חזקה. היכולת שלנו לספק לעצמנו ביטחון תזונתי היא היכולת שלנו להבטיח קיום עצמאי במדינה גם במצבי קיצון.
מעבר לצורך התזונתי, הבנתי את החשיבות של החקלאות בישראל גם כצורך בטחוני. בשיחה איתם הם התייחסו למשפט של טרומפלדור "במקום בו תחרוש המחרשה היהודית את התלם האחרון שם יעבור גבולנו". החקלאים שדיברו איתנו מחזיקים משק חקלאי ממש על הגבול עם ירדן. כשהתנדבנו בסמינר בכרם של חקלאי בחצבה, הוא אמר לנו בשיחת פתיחה שלא ללכת רחוק מדי, כי שני מטעים מכאן זה כבר שטח ירדני, ושאפשר לחצות את הגבול בלי לשים לב כי אפילו אין ממש גדר. שם נפל לי האסימון כמה ממשי המשפט הזה וכמה החקלאות היא גם ערך ציוני והתיישבותי.
אחת המסורות שאני הכי מתחברת אליהן ומרגשת אותי כל פעם מחדש הוא לברך ברכת "שהחיינו" על פרי חדש. יותר מכל דבר אחר, הדבר שמבחינתי הכי מסמל התחלה של עונה חדשה הוא הפירות. יש משהו עוצמתי ברגע שבו אתה מחזיק ביד משהו שמבשר על עונה חדשה שבפתח ואומר תודה שזכינו לחיות ולהגיע לרגע הזה, להיות עדים שוב פעם להתחדשות של הטבע, ולהיזכר כמה התגעגענו לעונה החדשה ולמה שהיא מביאה איתה, עוד לפני שהיא מתחילה להימאס. בשיחה עם החקלאים בסמינר ערבה קיבלתי משמעות חדשה לחקלאות בארץ, שלא מספקת לנו רק פירות וירקות אלא גם עוזרת להחזיק את הגבולות של המדינה שלנו, ולהבטיח לנו קיום עצמאי במדינה, והרבה בזכותה אנחנו זוכים כל פעם לחיות להתקיים ולהגיע גם לעונה הבאה במדינת ישראל.
לשיחה:
- מה תפקידי ואתגרי החקלאות לפי הקטע?
- כיצד מתחברת מסורת ברכת "שהחיינו" לתזכורת חקלאית?
- שתפו במסורות שאתם מחוברים אליהן ויש להן זיקה למרחב החקלאי.