הפינה למגדל4 – קומפוסט, חיילים שחורים ותולעים אדומות // תומר בוז'ו
תומר הוא חקלאי ויזם, הקים עם בת זוגו יסמין את 'גינת מה רבו' שדה אורגני בחקלאות מקיימת, הממוקם בגליל העליון. השדה מוכר תוצרת טריה ובריאה ישר מהמשק לצלחת. תומר הוא בוגר תכנית מנהיגות במצפים של נוער-השומר מבית "השומר החדש"
מה זה קומפוסט? למה אמרו לי שהשתילים ישרפו אם אני אשים יותר מידי? למה שלי תמיד מסריח ומלא זבובים?
נתחיל מההגדרה – קומפוסט, או בעברית – דשונת, הוא חומר אורגני שעבר תהליך של פירוק. במהלך הפירוק , ערימת החומר האורגני הופכת למאוזנת והומוגנית יותר מבחינת ריכוז החומרים בה, ובנוסף הם הופכים זמינים יותר לשימוש הצמח.
כל תהליך קומפוסטציה, מתבצע ע"י בני בריתנו הקטנים ביותר, אלו שכל תפקידם הוא לנקות אחרינו והם אף פעם לא מתלונננים, המיקרואורגניזמים. חיידקים ופיטריות היודעים לפרק חומרים אורגנים מגוונים ובתנאים מגוונים.
בהינתן התנאים הנכונים, הם יהפכו פסולת אורגנית מכל סוג, ( כן כן, גם אותי יום אחד) ויהפכו אותה לזהב שחור (ללא ספק ההתעלות הגבוהה ביותר של החומר ממנו אני עשוי)
לעניינינו, חשוב לשים זאת כאן חד וחלק, גם אם זה לא נעים: לא כל הקומפוסטים נולדו שווים. ההבדל נובע בעיקר מ 2 גורמים –
1. חומרי הגלם מהם התחיל הקומפוסט – ככל שיש יותר יסוד מסויים בחומרי הגלם, כך יהיה יותר ממנו בתוצר הסופי.
לדוגמא: קומפוסט המכיל אחוז גבוה של זבל בע"ח ובעיקר זבל עופות, ככל הנראה יכיל יותר חנקן.
2. התהליך אותו עברו חומרי הגלם האלו (המושפע בין השאר גם מחומרי הגלם והיחסים בניהם)
ניתן לחלק את סוגי הקומפוסט לחלוקות שונות. אני אחלק ל 4 קטגוריות:
1. קומפוסט ביולוגי – מיוצר בצורה מוקפדת מאוד, פעיל ביולוגית, ומכיל מגוון רחב של מיקרואורגניזמים, ובריכוז גבוה. המינרלים בו מצויים בריכוז נמוך והם פחות חשובים. השימוש בו יהיה בעיקר ל"הדבקת" החלקה והצמחים במיקרואורגניזמים מיטיבים, ובכך להעלות את הפוריות של הקרקע ולשפר את מצבו הבריאותי של הצמח.
נשתמש בו במסורה ולעיתים קרובות ע"י ריסוס של מיצוי נוזלי שלו.
2. קומפוסט דישון- מכיל אחוז גבוה של חנקן בצורה הזמינה לצמח, מה שנקרא " קומפוסט חזק", לרוב עשוי בעיקר מזבל בע"ח וישמש אותנו לעודד צימוח. נשתמש בו בכמויות קטנות יחסית, ולעולם לא בכמויות גדולות.
לרוב, הקומפוסט שנמצא במשתלות הוא קומפוסט דישון.
3. קומפוסט הזנה- מכיל מגוון רחב של חומרי הזנה לצמח ובכמות מאוזנת, כלומר לא עדיפה מאוד לאחד מחומרי ההזנה, הוא תורם לנו בעידוד הביולוגיה, הוספת חומר אורגני ושיפור ההזנה לצמחים. את הקומפוסט הזה מייצרים ממגוון של חומרים וככל שנרצה לשפר אותו נדייק יותר את חומרי הבסיס.
ניתן להשתמש בוא גם לחיפוי ערוגות אם הוא במרקם מתאים, כמו אצלינו בשיטת החיפוי קומפוסט עמוק, NO-DIG.
קומפוסט שנייצר בבית, משאריות הירקות שלנו לרוב יהיה קומפוסט הזנה, בגלל הגיוון בחומרי הבסיס.
4. קומפוסט חיפוי – מיוצר לרוב מאחוז גבוה של חומר צמחי, מכיל ריכוז גבוה יחסית של פחמן ולכן ריכוז נמוך ומאוזן של חומרי הזנה. המרקם שלו יהיה יותר גס ומשתנה, ונשתמש בו לחיפוי קרקע מסביב לצמחים ארוכי טווח או רב שנתיים. בגלל ריכוז חומרי ההזנה הנמוך שבו ניתן להשתמש בו בכמויות גדולות.
כללים חשובים לייצור קומפוסט בבית-
1. יחס חנקן פחמן- אנחנו נרצה לשמור על יחס נכון בין חומרים המכילים ריכוז גבוה של פחמ,ן לחומרים המכילים ריכוז גבוה של חנקן.
כלל אצבע- כל מה שרטוב ויכול להסריח- חנקן . כל מה שמעוצה או התייבש על הצמח- פחמן.
אז אחרי כל דלי של שאריות מטבח אורגניות, נוסיף דלי או שניים של עלים/ רסק עץ/ נסורת.
הקומפוסט שלי מסריח ומלא ברימות? נעים מאוד, ביקר אתכם זבוב החייל השחור, הוא בא לאכול לכם את הקומפוסט, אבל אל דאגה הוא לא מזיק. כדי להימנע מכך, כסו טוב את ערימת הזבל האורגני שלכם בחומר הפחמני בכל פעם שאתם מוסיפים עד שלא רואים ולא מריחים.
2. אוורור- כדי שהתהליך יתבצע בצורה מיטבית, חמצן חייב להיות נוכח. אחרת הערימה "תירקב". אפשר להשיג זאת בדרכים שונות כמו- להפוך את הערימה מידי פעם, בניית קומפוסטר מרשת המאפשרת אוורור ו/או שימוש בחומרים פחמניים גסים המאפשרים מעט זרימה של אוויר פנימה.
3. לחות- כמו כל יצור חיי המיקרואורגניזמים זקוקים למים, אז נשמור על הערימה לחה אבל לא ברמה שיש מים עומדים בתחתית, לכן חשוב שיהיה ניקוז טוב ולא לעשות זאת במיכל אטום.
הקומפוסט מוכן כשהוא מקבל צבע יפה של שוקולד מריר 70%, הריח שלו נעים וכבר אין הרבה חרקים שמסתובבים בו.
תנו לעצמכם טפיחה על השכם, ייצרתם חיים!
לשדרוג הקומפוסט המוכן לקומפוסט ביולוגי- התחילו לגדל תולעים אדומות. תולעת מהמשפחה של השלשולים, בעלת כישרון רב להפוך את הזבל האורגני שלנו לקומפוסט עשיר וביולוגי. תנו להם את התוצר וחכו כמה שבועות, הן יעשו את העבודה בשבילכם.



