ינואר 7, 2024

מהיכן אני בא ולאן אני הולך

מהיכן אני בא ולאן אני הולך // נאום הנשיא עזר ויצמן ברייכסטג הגרמני:  

"הזיכרון מצמצם את המרחקים. מאתיים דורות עברו מראשית תולדות עמי, והם דומים בעיניי כימים אחדים. רק מאתיים דורות עברו מאז קם אדם ושמו אברהם ועזב את ארצו ואת מולדתו והלך אל הארץ שהיום היא ארצי. רק מאתיים דורות עברו מיום שקנה אברהם את מערת המכפלה בעיר חברון ועד הסכסוכים הרצחניים המתרחשים בה בדורי.
רק מאה וחמישים דורות עברו מעמוד האש של יציאת מצרים ועד עמודי העשן של השואה. ואני, שנולדתי מזרעו של אברהם ובארצו של אברהם- הייתי בכולם. הייתי עבד במצרים, וקיבלתי את התורה בהר סיני, ויחד עם יהושע ואליהו עברתי את נהר הירדן, נכנסתי לירושלים עם דוד, וגליתי ממנה עם צדקיהו, ולא שכחתי אותה על נהרות בבל, ובשוב אדוני את שיבת ציון חלמתי בין בוני חומתה. לחמתי ברומאים וגורשתי מספרד, והועליתי על המוקד במגנצא, היא מיינץ, ולמדתי תורה בתימן, ושכלתי את משפחתי בקישינב, ונשרפתי בטרבלינקה ומרדתי בוורשה ועליתי לארץ ישראל, היא ארצי שממנה גליתי ובה נולדתי וממנה אני בא ואליה אשוב…
וכשם שאנחנו נתבעים, בכוחו של הזיכרון, להשתתף בכל יום ובכל אירוע של עברנו, כך אנחנו נתבעים, בכוחה של התקווה, להתבונן לכל יום ויום של עתידנו… נע ונד אנוכי. בתרמיל הזיכרונות על כתפי ובמקל תקוותי בידי אני ניצב בצומת הזמנים הגדול של סוף המאה העשרים. יודע אני מהיכן אני בא, ומתוך תקווה וחרדה אני מבקש לדעת לאן אני הולך".
עזר ויצמן (1924-2005) היה נשיאהּ השביעי של מדינת ישראל. לפני כן היה, בין השאר, מפקד חיל האוויר ושר הביטחון.

  1. למה רלוונטי הסיפור ההיסטורי שמספר עזר וויצמן?מה הוא מנסה להגיד?
  2. מה המשמעות של לספר את הסיפור דווקא בגרמניה?
  3. "אני יודע מאין אני בא" – מאיפה אתם באים? מה הזכרונות שמניעים אתכם?
  4. "ומתוך תקווה וחרדה אני מבקש לדעת לאן אני הולך" – איך אפשר לדעת לאן אנו הולכים?
  5. איך הייתם רוצים שייראה עתידנו כעם ובאופן אישי?