מקורות הכוחות והיכולת // דוד בן גוריון
האמונה בכוח האדם היהודי והעם היהודי, ביכלתו היוצרת והלוחמת, ינקה משלושה מקורות: מהשפעתו המחודשת של התנ"ך, מהמהפכות הלאומיות והחברתיות באירופה בדורות האחרונים, מהמגע החי עם אדמת המולדת.
ההשכלה וחיבת־ציון השיבו לנוער היהודי את התנ"ך בזהרו הקדום. מַשק נעורי האומה בקע מחדש בלב הנוער העברי צמא־אור־וישע; נעורה בכל קסמיה “אהבת ציון”, ולפני עיני־רוחם של צעירי ישראל נגלו מראות קדומים מושכים ומרעננים: נדודי שבטי ישראל במדבר, חבלי התאחזותם בארץ היעודה, נפתוליהם עם שכניהם ועם עצמם, עלילות הגבורה של שופטיהם ומלכיהם, הופעתה הכבירה של הנבואה העברית על להטה המוסרי, חזונה לאחרית הימים, אמונתה ביעוד העליון של העם היהודי, משאותיה הגדולים והנצחיים על גוי ואדם. הלב של הנוער היהודי ניצמד מחדש למכורת־האומה, ונתגבר הרצון לחדש ימינו כקדם.
המהפכות הלאומיות והחברתיות באירופה הדביקו את טובי הנוער היהודי בהכרת ערך האדם והעם הלוחם על שחרורו, הדגימו עלילות הגבורה של נדכאים ומשועבדים, הציתו בלבבות אש המרד ותוחלת התקומה, גילו כוחם של העובדים ואנשי האדמה, סימנו דרך חדשה לגאולה הנכספת: שיבה לעבודה ולאדמה במולדת.
עם עלותו לארץ ועם היצמדו לאדמה ולעבודה במולדת – בא האדם היהודי החדש על תיקונו.
כאן מצא הפטיש החלוצי סדנו ההיסטורי, ובתולדות העם היהודי נפתחה תקופה חדשה, תקופה של יהודים המעצבים גורל חייהם וגורל אומתם בעצם כוחם, בעבודתם, ביגיעם הגופני והרוחני כל ימי חייהם, ואם נחוץ – גם במותם.
חזון־דורות הפך בלב חלוצים אל התביעה מתמדת מעצמם.
(מצוטט מתוך 'כאלה' רשימה של דוד בן גוריון שנכתבה לאחר סיום מלחמת העצמאות. ועוסקת במהפכה של תקומת ישראל, ובמעבר ליהדות הציונית הישראלית האקטיבית.)
שאלות לשיחה:
- מה מקורות הכוח של התנועה לאקטיביות ציונית-יהודית לפי הקטע?
- המקור עוסק בתנועה המורכבת מלב (רגש), הכרת ערך (תודעה), ומרכיב פיזי ממשי (עבודת אדמה- גופנית)- אלו תמורות בחייכם נשענות במשולב על רגש-תודעה-פעולה?
- כיצד ניתן לחדש מקורות רלוונטיים לרגש לתודעה ולמשימה, כיום?