ינואר 7, 2024

מתוך מהפכת הקשב

מתוך מהפכת הקשב // מיכה גודמן

ידע וכוח בפסקה אחת : היעד של מדע הוא ידע; היעד של טכנולוגיה הוא כוח. מדענים מנסים לפענח את החוקים הנסתרים של המציאות. ההישגים שלהם מאפשרים לנו להבין את העולם היזמים הטכנולוגים משתמשים בידע המדעי כדי לפתח כלים שמגבירים את העוצמה שלנו. ההישגים מאפשרים לנו לשלוט על העולם. המעבר ממדע לטכנולוגיה הוא המעבר מידע לכוח .
תולדות יחסי הכוח בפסקה אחת: בעבר הרחוק , בני האדם לא הבינו את הטבע. הוא היה מסתורי, לא צפוי, גדול ומאיים. הם עמדו מול הטבע מלאי יראה וחרדה. בימים קדמונים לא היה לבני האדם ידע, וגם כוח לא היה להם, ולכן הטבע שלט בהם. אבל כשהמדע התפתח, התפתחה גם הטכנולוגיה. ככל שבני האדם צברו יותר ידע, כך הם צברו גם יותר כוח. הדינמיקה הזאת הביאה לבסוף לתפנית דרמטית, ובעת החדשה השתנו יחסי הכוחות. מרוב עוצמות טכנולוגיות, הטבע כבר לא שולט בנו כמו פעם.
כשיורד הלילה, אנחנו מדליקים אור; כאשר קר לנו, אנחנו מפעילים מערכת לחימום; כשאנחנו רוצים קשר עם מישהו שנמצא במרחק – אנחנו מתקשרים אליו, כי גם מגבלות של מרחק לא באמת קיימות יותר המהפכה הטכנולוגית היא הרבה יותר דרמטית מכל מהפכה פוליטית, משום שהיא מייצרת היפוך של יחסי הכוח העמוקים ביותר – היחסים בין האדם ובין הטבע. במקום שהטבע ישלוט באדם האדם החל לשלוט בטבע. האם הטבע באמת הפסיק לשלוט באדם? בוודאי שלא.
אך זאת התחושה הרווחת : הטכנולוגיה שחררה את האדם מהרודנות של הטבע. אלא שהסיפור לא הסתיים בזה. הטכנולוגיה המשיכה להבשיל, להתפתח, עד לעשורים האחרונים, שבהם נוצרה טכנולוגיה דיגיטלית ואתה תפנית נוספת: בני האדם החלו להתמכר לכלים הדיגיטליים שלהם. זהו השלב התמוה בסיפור. הטכנולוגיה ששחררה את האדם החלה לשעבד אותו.
מיכה גודמן הוגה סופר ומחנך בתחום המחשבה היהודית והישראלית

  1. מה דעתך על הטיעון המרכזי בקטע?
  2. באיזה אופן שולט האדם בטבע ובאיזה אופן שולט הטבע באדם בעיניך?
  3. כיצד החיבור לטבע ולאדמה משמש את האדם ככלי במאבק העצמי שלו כנגד הטכנולוגיה שהוא יצר?