ינואר 7, 2024

ערבות הדדית היא המנגנון החדש

ערבות הדדית היא המנגנון החדש // יורם יובל

עד השנים האחרונות היה מקובל לחשוב שלבני אדם, כמו לכל היונקים, יש שלוש תגובות מולדות, אינסטינקטיביות, למצבי סכנה ואיום: להילחם, לברוח או לקפוא. שלוש התגובות האלה נחקרו היטב, הן מן הצד הפסיכולוגי והן מן הצד הביולוגי שלהן, והיום ידוע לא מעט על המערכות המוחיות שגורמות להן. אבל בשנים האחרונות למדנו שקיימת גם תגובה רביעית, אינסטיקטיבית אף היא, למצבי סכנה: להיחלץ לעזרת מי שזקוק לעזרה אפילו יותר ממך.
דווקא תחת איום, דווקא כאשר נשקפת סכנה לחייהם, מתעורר בתוך בני אדם ויונקים אחרים כוח אדיר, שעשוי לגרום להם לחרף את נפשם למען מי או מה שהם אוהבים. בשנים האחרונות אנו צועדים את הצעדים הראשונים בדרך להבנת הבסיס המוחי לתופעה המופלאה הזאת. זהו הכוח הנותן שיניים לאהבה האימהית, ההרואית, הקיימת בכל היונקים: אמא חתולה שמשקלה שני קילו עשויה לחרף את נפשה ולהתנפל על אדם שמשקלו שמונים קילו המתקרב אל הגורים שלה, ולשרוט אותו עד זוב דם. ראו הוזהרתם. וזה קיים לא רק אצל אימהות אלא גם אצל חיילים: כאשר חייל מוצא את עצמו תחת אש יעילה בתוך סמטה במחנה פליטים בעזה, הוא עשוי לא להסתער, לא לברוח, וגם לא לקפוא במקומו, המום וחסר אונים. במקום כל אלה הוא עשוי לקום מאחורי גל ההריסות שנותן לו מחסה, לחרף את נפשו ולרוץ אל אמצע הסימטה על מנת לגרור את חברו, שנותר שם פצוע וגלוי לאויב, אל מקום מבטחים.
בניגוד לבעלי חיים אחרים, לבני אדם יש יכולת לאהוב, ממש לאהוב, לא רק את בני מינם ואת קרובי הדם שלהם, אלא גם רעיון מופשט. והיכולת הזאת עשויה לגרום להם למסור את נפשם על מזבח רעיון שהם אוהבים ומאמינים בו. זהו ה"ייהרג ואל יעבור" היהודי, זהו המקום שבו האמונה הדתית עשויה לתת ללוחמים כוח וגם אומץ לחרף את נפשם תחת אש. הביטוי האולטימטיבי לאהבת ה' ולזהות היהודית בכל הדורות היה ונשאר קריאת שמע, שבה נאמר (דברים ו', ה') "ואהבת את ה' אלוהיך בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאודך". המשנה (ברכות ט', ה') מפרשת, על פי שיטתו של ר' עקיבא: "ובכל נפשך – אפילו הוא נוטל את נפשך". כלומר, המבחן העילאי לאהבה הוא הנכונות להקריב את עצמך למען מה או מי שאתה אוהב.
לקראת הבחירות הקרובות אני רוצה לבקש מכם חברים יקרים, אנא אל תלכו בדרכם של פוליטיקאים רבים אצלנו, המנסים ומצליחים לגרוף הון פוליטי על ידי ליבוי שנאה. השנאה מעוורת, מעוותת ומשחיתה. השנאה היא אם כל חטאת. השנאה גורמת לאנשים טובים לעשות מעשי זוועה. זה קל, אבל זה רע. אנא, אל תגבירו את השנאה והזעם. במינונים גבוהים הם מזיקים לנו, והופכים אותנו לבני אדם פחות טובים, ולאומה פחות טובה. חזקו את האהבה והרעות. בסופו של יום, האהבה מנצחת.
יורם יוֹבֵל (נולד ב-2 באוגוסט 1958) הוא פסיכואנליטיקאי, פסיכיאטר וחוקר מוח, ופרופסור וראש מכון המוח לחקר רגשות בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה.

  1. מה דעתך על הטענה המרכזית בקטע?
  2.  כיצד מועיל המנגנון הרביעי לשרידות האנושית לדעתכם?
  3. כיצד ניתן לחזק את המנגנון הזה לדעתך?