מבית: 

רקע של קרע, וקרקע של ריפוי

רקע של קרע, וקרקע של ריפוי // צוריאל אסף

אנחנו חברה בטראומה, והזמן הסוער שאנו חיים בו לוחץ לנו כל הפצעים. אבל החדשות הטובות הן שאפשר לקרקע מתוך ההתמודדות נקודת מוצא, שתסייע לנו להתמודד עם האתגרים. נקודה שתהווה מקום לעמוד עליו ולקבל ממנו אומץ להשפיע לטובה ככל שניתן. זה פשוט, וזה כאן. המונח טראומה מתאר מילולית קרע, ומתייחס לקרע של רקמות בגוף (בהם מטפלות מחלקות 'טראומה' בבתי חולים) או קרע בנימי הנפש (לכך מתייחס בדרך כלל הביטוי הנפוץ 'פוסט-טראומה'). ואולם הקרע הבסיסי של האדם המודרני הוא הקרע שבין האדם והמקום, כך טען האקולוג העברי הראשון א"ד גורדון בחיבורו 'האדם והטבע'. לטענתו של גורדון האדם מחוץ לטבע הינו "כדג מחוץ למים", הקרע מן המקום הינו השורש לכל הקרעים והסיבוכים האנושיים לפי גורדון- הפסיכולוגיים, החברתיים, הכלכליים, המיניים, הפוליטיים. הקרע הזה שאיים בימיו של גורדון על האדם ותרבותו מאיים כחלוף מאה שנים גם על עולם הטבע עצמו, כפי שמעידים המשברים הסביבתיים ואובדן המינים החמור המתרחשים כיום. אם ללכת עוד צעד עם הדימוי שמציע לנו גורדון, הרי שאנחנו חברה שחיה בעצירת נשימה מתמדת, לא פלא שרוחנו כל כך קצרה בתגובה לחדשות על המצב החברתי שלנו. אך לצד המכה מציע גורדון גם את התרופה- בקרע מן הקרקע אנו לוקים, ובחיבור נכון לאדמה מצוי שורש מרפא.
ואמנם אדם עם וחברה שמתרחקים מן האדמה עשויים לחוש מאוימים ומעורערים מכיוונים שונים, חוסר היציבות ותחושת הניתוק החברתיים יכולים להתפתח לממדי התקף חרדה חברתית משותפת, וליצור תיבות תהודה שיגבירו קרעים ובעיות מכל סוג וכיוון. המציאות תמיד תספק אתגרים ובעיות להתמודד עמן, אבל ללא תחושת העמידה על קרקע יציבה, הקושי להתמודד עשוי להיות מכריע.
ומנגד, חיבור לאדמה זה חיבור לנקודות המוצא, למכלול המעגלים האורגניים שלנו כבני אדם, ביחסים שלנו עם המקום ומעגליו המתרחבים דומם צומח וחי, האדם וחיבורו גם למשפחה, לשבט, לשפה, ללאום, ולמשפחת העמים. יש אדם שהניתוק מהאדמה מביא אותו להתבצר בערכים אוניברסאליים תוך התנכרות למוצא הלאומי ולמורשת העם שלו. אצל אחר ניתוק מהאדמה מתבטא בהתבצרות בלאומיות חסרת אופק של חיבור אנושי כללי ומאוחד. חיבור לקרקע מזכיר לנו 'ששמאל' 'וימין' הינן ידיים שונות של גוף חי אחד.

  1. נסחו במילים שלכם את הטיעון המרכזי בקטע
  2. כיצד חיבור לאדמה או ניתוק ממנה משפיע לדעתכם על המצב החברתי בארץ כיום?
  3. כיצד ניתן להשפיע על שינוי המצב במעגלי ההשפעה שלנו?

 

יש לכם מאמר מעניין או כתבה שהכנתם? ואתם רוצים שנפרסם ?!

שתפו את המאמר: 

שימוני בפרצה

שִׂימוּנִי בַּפִּרְצָה // יהודה קרני   עִם כָּל אֶבֶן מִתְגּוֹלֶלֶת

קטגוריות