חוכמת דורות רבים: לא כדאי להתנכר לזהות לה נולדנו
חיים נבון
הרעיונות הגרועים של שנות השישים הפכו לחלום הבלהות של ימינו… אחד הדימויים הכי חזקים של שנות השישים היה "אבן מתגלגלת". שלושה סמלים בולטים של הסיקסטיז נשאו את השם הזה: הלהקה המיתולוגית רולינג סטונז ("האבנים המתגלגלות"); שירו של בוב דילן "כמו אבן מתגלגלת"; ומגזין המוזיקה האגדי שנושא גם הוא את אותו השם עצמו: "רולינג סטון".
הדימוי הזה נגזר מפתגם רומאי עתיק: "על אבן מתגלגלת לא גדל אזוב". לדימוי הזה הייתה בראשיתו משמעות שלילית. הוא תיאר אדם שנע ללא מנוחה, שאין לו שורשים בשום מקום, שאינו קשור עמוקות לשום אדם אחר. בשנות השישים הדימוי הזה הפך לסמל חיובי לאיש חופשי באמת, ששום אדם, שום מקום ושום רעיון אינם כובלים אותו. הרעיון הגרוע הזה של האבן המתגלגלת נטמע בתוך תרבות המערב, עד היום. יש לדייק: ילדי הפרחים לא היו נגד קשרים אנושיים. להפך. אך הם התלהבו רק מקשרים וממערכות יחסים שאתה בוחר בהם בכל רגע, מהתלכדות ארעית של אינטרסים רגשיים בין גבר לאישה או בין ידידים, ולא מקשרים אנושיים שמבוססים על מחויבות מתמשכת. העדפת מערכות היחסים הרופפות והלא מחייבות השתלטה על העולם המערבי, ומתבטאת גם בקריסת חיי המשפחה במערב.
…שמעו סיפור. הסופר והעיתונאי תום וולף חי בשנות השישים בשכונת הייט אשבורי בסן־פרנסיסקו, מעוזם של ילדי הפרחים. בשלב מסוים, סיפר וולף, רופאים בשכונה החלו לשתף זה את זה בתופעה משונה: הגיעו אליהם יותר ויותר חולים במחלות עתיקות ומשונות, מחלות עם שמות עתיקים כמו "שחין" ו"ריקבון", מחלות ששום רופא חי לא ידע איך מטפלים בהן. התברר שההיפים זלזלו בהרגלי ההיגיינה שלמדו מהאמהות שלהם, וראו בהם מוסכמות בורגניות שרירותיות. הם התעקשו לבחור בעצמם את דרך חייהם, ולא להיכנע למוסכמות. ילדי הפרחים הפסיקו לצחצח שיניים ולהתקלח, לא החליפו מצעים, והעבירו ביניהם בגדים בלי לכבס אותם. בדיעבד הם גילו שהמוסכמות החברתיות לא ביטאו דיכאונות בורגנית, אלא חוכמה מצטברת. הברירה הייתה פשוטה: להקשיב לאמא – או לחטוף שחין.
מעגלי השייכות שנולדנו אליהם הם קודם כול מעגלי תמיכה, והם מזינים אותנו בחוכמה שנאספה בעמל ובסבל של דורות רבים. לא כדאי להתנכר לזהות הזו או לזלזל בה. בחיים האמיתיים שלנו, אוי למי שהוא אבן מתגלגלת, ואשרי מי שהוא עץ שתול על פלגי מים. עץ לא יכול לבחור לאן לנוע, אבל הוא יכול לצמוח. אבן שהתנתקה משורשיה יכולה להתגלגל, אבל רק בכיוון אחד. רמז: לא למעלה.
מה דעתכם על הטענה המרכזית בקטע?
מה תרומת הרעיון של "האבן המתגלגלת" לתרבות "העץ השתול"?
האם לדעתכם "האבן המתגלגלת" עדיין חתרנית כיום או דווקא תפיסה שקפאה על שמריה?
הרב חיים נבון- הרב חיים נבון (נולד 1973 ברמת גן) הוא רב, הוגה, סופר ופובליציסט ישראלי
#שורשים